CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur ayakkabı üreticileri ile bir araya gelerek sektörün sorunlarını dinledi.
CHP’li Güzelmansur: “Sürekli farklı üretim ve ticaret dallarında faaliyet gösteren insanlarımızla bir araya geliyorum. Sanayicisinden çiçekçisine, nakliyecisinden ayakkabıcısına hepsi aynı şeyi söylüyorlar: Elektrik faturam %300 arttı. %127 elektrik zammının altına imza atanlar, faturaların niye %300 arttığının hesabını versinler. Halk, üretici, tüccar bunu beliyor.”
Türkiye’nin ayakkabı üretiminin %30’u karşılayan Hatay’da ayakkabı üreticilerinin sorunlarını dinleyen Güzelmansur’a üreticiler artan hammadde, ambalaj ve enerji maliyetlerinden dert yanarak kapanma noktasına geldiklerini anlattı.
ESNAF, ÜRETİCİ: YENİ ORTAĞIMIZ TEDAŞ
Güzelmansur’un dinlediği bir ayakkabı üreticisi %300 artan elektrik faturasını şu sözlerle anlattı: “Bana üretimin tam kapasite ile olduğu geçen aylarda 4 bin 500 TL elektrik faturası geliyordu, bu ay üretimim sezon arası olduğu için %30 düştü, ama elektrik faturam 18 bin lira geldi. Hani %127 zam gelmişti! %300 zamlı gibi geliyor bize. Yeni ortağımız TEDAŞ.”
DOLAR DÜŞTÜ, HAMMADDE FİYATLARI DÜŞMEK BİR YANA DAHA DA ARTTI
PARA KAZANMIYORUZ,
ÇALIŞANLARIMIZ İŞSİZ KALMASIN DİYE DEVAM EDİYORUZ
30 yıldır sektörün içinde olan ayakkabı üreticisi Murat Bey sektörde yaşadıkları krizi şöyle anlattı:
“Geçen sene 90 liraya mal olan ayakkabının maliyeti bu sene 200 liraya yakın. İç ambalajın zedelenmemesi için kullandığımız dış kolinin maliyeti 4 liradan 25 liraya çıktı. 1 çift ayakkabının ambalaj maliyeti 11 lira şu anda. Elektrik faturam aylık dükkan kiramdan fazla gelmeye başladı. Biz istihdam sağlayan bir firmayız, 96 yılından bu yana üreten bir firmayız, meslek hayatımızda hiç böyle sıkıntı görmedik, ilk defa bu kadar çok sıkıntı yaşıyoruz. Bu iş böyle devam ederse muhakkak kapatmak zorunda kalacağız. Bir çift ayakkabının 6 – 7 lira elektrik maliyeti olursa, mağazacı dükkânda ışığını kapatacak, klimasını çalıştırmayacaksa ne olacak? Kapatacak! Küçük esnaf, orta ölçekli esnafa hiç yaşama şansı vermiyorlar. Bizim karımız yanımızda çalışan insanların evine ekmek götürmesi, yoksa ayakkabı yapıp da biz para kazanmıyoruz şu anda. Sadece yanımızda yıllardan beri emek vermiş işçinin düzenini bozmamak adına çalışıyoruz. Dolar arttı ham madde fiyatları arttı. Dolar düştü ham madde fiyatları düşer diye bekledik üstüne zam geldi. Bunun açıklamasını yapın dediğimizde dış güçler diyorlar.”